De 5 stappen van het fokken

Als je op deze pagina terecht bent gekomen dan ga ik ervan uit dat deze link je is doorgestuurd naar aanleiding van het willen starten of verbeteren van fok-plannen.

Om te beginnen start het fokken met de basis-verzorging en vereisten van de fokdieren, die naast fokdoeleinden ook gewoon huisdieren zijn.

hiervoor verwijs ik je door naar onderstaande pagina’s


Om te beginnen is de grootste vraag die VOOR alle praktische zaken komt de vraag:

Stap 1: Wat wil ik fokken en waarvoor?

Het grootste advies wat ik als langdurig fokster kan geven, naar aanleiding van eigen ervaringen maar ook een stabiel beeld van de fok-gemeenschap om me heen is om nooit te beginnen met fokken met het oog op verkoop.  Mensen zijn zo wispelturig als het weer, dit betekend dus hoe goed je je zaken ook op orde hebt… Je hebt nooit garantie op verkoop. 

Je bent als fokker verantwoordelijk voor alle dieren die voortkomen uit jouw handelen, dit betekend dus ook dat je verplicht bent om te zorgen dat alle dieren uit jouw fok ten alle tijden de juiste verzorging ontvangen. Ook als je de dieren niet verkoopt ben je ofwel verplicht om de dieren zelf allemaal te huisvesten, ofwel te zorgen dat deze dieren op een humane manier worden ingeslapen of opgevoerd om lijden / slechte huisvesting en dus verwaarlozing te vermijden.

Gemiddeld nest zet 10 a 15 nakomelingen ter wereld, waarvan vaak 75% heren en 25% dames*. Heren verkoop je amper tot niet op een enkele uitzondering na. Tevens kunnen heren NIET samen gehuisvest worden en is splitsen van broers met uiterlijk 9 weken leeftijd een vereiste om stress te reduceren en het risico op onderlinge verwondingen tegen te gaan.

​*Percentage afkomstig uit een algemene peiling binnen de hobbyfok en beoordeeld per nest. Dit betekend dus dat alhoewel er zeker kans is dat dit anders valt, de kans op meer heren in verhouding met dames een vaker voorkomend gegeven is. Dit betekend dus ook dat ookal geven de statistieken aan dat globaal en theoretisch gezien de kans 50/50 is, dit in de praktijk dus in de meeste gevallen niet 50/50 valt binnen een totaal aantal van <10 nesten. 


Stap 2: Uitkiezen van fokdieren

Niet alle dieren die worden verkocht zijn fokgeschikt, de meeste fokkers hanteren strenge eisen omtrent hun verkoop en waarderen het dan ook niet als er zonder vraag of kennisgeving met dieren die door hen als huisdier zijn verkocht wordt gefokt.

daarnaast kunnen de dieren die voor huisdier verkocht zijn of zonder bekende achtergrond verkocht zijn aanleg hebben voor ziektes en andere genetische complicaties die in sommige gevallen alleen tot uiting komen bij de reproductie. 

Het advies is dan ook om alleen te fokken met dieren waarvan een stabiele achtergrond bekend is en de fokker je voldoende informatie kan verschaffen over de lijn. (hoelang bestaat de lijn, wat is de gemiddelde levensduur, heeft de lijn aanleg voor bepaalde complicaties).


Stap 3: Huisvesting

Naast de normale huisvesting van de ouderdieren zijn er nog een aantal extra verblijven nodig. Denk hierbij aan geschikte verblijven voor het koppelen van de ouderdieren (je wil de ouderdieren niet zomaar in elkaars territorium plaatsen), je wil de man terug plaatsen in zijn eigen verblijf zodra de vrouw zichtbaar drachtig toont.

Verblijven geschikt voor het bevallen en zogen (deze verblijven moeten vrij zijn van tralies aan de zijdes en vrij van een inrichting waarin geklommen kan worden of waarin een moeder zich dusdanig kan verstoppen dat er geen babies bij de tepels kunnen (buizen bijvoorbeeld). Moeders kunnen soms erg hardhandig zijn met de babies en het reorganiseren van hun nest, verblijven met tralies kunnen dus een risico zijn voor het uit het verblijf duwen van babies door de moeder. Daarnaast kunnen de babies doodvallen als zij aan de tepels blijven hangen terwijl moeders klimt, of kan zij de babies op hoogte achterlaten en vergeten.

Verblijven geschikt voor het splitsen van de geslachten van de babies met 4 a 4,5 week. Vanaf 4,5 week kunnen muizen vruchtbaar zijn en dus reproduceren met broers/zussen. Het is dan ook een vereiste om dus met 4 a 4,5 week de jonge heren van de zusjes EN de moeder te splitsen.


Stap 4: Kosten

Naast de basis kosten voor voeding en verreiking voor de fokdieren, komen er ook nog de nodige kosten bij kijken voor de reproductie. Denk hierbij aan het voeden van al het nageslacht, het verschonen van al deze bakken & stelselmatige anti parasiet en extra secure omgevingsverzorging ivm verhoogde infectiedruk. Babies zijn een enorme bullseye voor parasieten en ivermectine (luchtpijpmijt/parasita) is schadelijk voor hen. Dit betekend dus ook dat aangezien je de moeders en de babies niet via het bloed kunt behandelen tijdens de dracht/zoog periode je de omgeving extra secuur zal moeten onderhouden om een potentiele uitbraak tegen te gaan. Denk hierbij aan wekelijkse routine verschoning van ALLE verblijven & het insprayen van verblijven en omgeving met beaphar miteblocker+. Vanaf 5 weken zijn de babies oud genoeg voor een behandeling met beaphar parasita, een beetje degelijke fokker zal zijn/haar/hen dieren ALTIJD preventief behandelen voor verhuizing.

Dan nog het stuk medische kosten… 

Er kan zoveel misgaan bij de reproductie. Denk hierbij aan in de basis zoiezo al de vermeerderde hoeveelheid dieren die allemaal vatbaar kunnen zijn voor luchtweginfecties, schimmels, tumoren en andere problemen. 

Tel hier bij de reproductie nog onderstaande risico’s bij op:

*babies te groot om te baren

*weeenzwakte

*baarmoederontsteking

*overleden babies in de baarmoeder

*miskramen

*sepsis

*verlaagde of afwezige melkproductie.

In dat laatste geval is een optie om de babies humaan in te slapen of een surrogaatmoeder een vereiste. Meeste fokkers dekken dit in door 2 of 3 dekkingen tegelijk te laten doen zodat er altijd een ander moedertje met nest aanwezig is. 


Stap 5: Nageslacht

Veel websites stateren nogsteeds foutief dat splitsen met 3 weken noodzakelijk is en dat verhuizen met 4 weken prima kan.

Wetenschap en als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat 90% waarbij dat gebeurd het niet overleeft of een stuk sociale opvoeding mist waardoor ze problematisch tot agressief of angstig gedrag kunnen gaan ontwikkelen richting mens en dier.

De meeste stabiele goede fokkers hanteren een splitsleeftijd van 4 a 4,5 weken en een verhuisleeftijd van 6-8 weken.

Muizen gaan vanaf omstreeks 3 a 3,5 week zelfstandig eten en leren dan pas hun eigen imuunsysteem te ontwikkelen. Muizen worden in feite prematuur geboren, hun oren openen zich pas 7 dagen na de geboorte en hun ogen pas na 14 dagen. Ook kunnen muizenbabies hun eigen temperatuur nog niet reguleren tot ze met 4 weken volledig zelfstandig eten. Dit betekend dus ook dat babies tot ze volledig zelfstandig eten volledig afhankelijk zijn van de bescherming van de moedermelk. 

Het is dan dus ook achterhaalt dat zelfstandig eten voldoende zou zijn om onafhankelijk de weide wereld in te gaan en bloodgesteld te worden aan alle stressfactoren en risico’s die bij een verhuizing komen kijken. Een nieuwe omgeving heeft altijd zijn eigen bacterieen door hoe iemand leeft / de aanwezigheid van overige dieren / de gezinsleden die andere plekken bezoeken en weer thuis komen. De muizen zijn vanaf de geboorte gewend aan 1 soort bacteriele omgeving, degene waar ze in worden geboren. Het is dus ook niet heel raar dat een muis die net pas leert om zich zelf te beschermen tegen andere bacterieen en virussen, hier dus niet tegen kan. Vaak worden deze muisjes dan ook dodelijk ziek.